ERAGON

| Christopher Paolini
(překlad Olga Staníčková)

 

Spoiler FREE. (snažil jsem se. fakt moc. kdyžtak promiň náhodný kolemčtoucí.)

Eragon je první knihou ze série Odkazu dračích jezdců. Nejsem zatím žádný velký čtenář, mám za sebou jenom několik kousků, ale musím říct, že každé slovo, každou větu v týhle knize jsem hltal jako můj nejoblíbenější kebab dole naproti dveřím. Miluju draky. Totálně. A myslím, že hlavně přes tohle si mě tahle série celýho podmanila, ale nejenom draci, má to skvěle promyšlený příběh, který se postupem času odkrývá víc a víc.

86FFA4CC-CA4B-478A-8FCA-7EB93FDDEB82

Je to skvělá kniha ze skvělý série. Ale i já jako čtenářský amatér dokážu říct, že se kniha potýká s několika klišé. Beru za klišé například to, že se z prostého, obyčejného klučiny ze dne na den stane nejdůležitější postava z království nebo to, že se z někoho, kdo se zdá být nepodstatný a nudný, stane hned druhá nejdůležitější postava z království. Ale ruku na srdce, je to stará kniha. V té době to klišé vůbec nemusela být a mohla se utvořit až v dnešní době, a pak se bohužel nedá vyhnout tomu nehodit je do jednoho pytle, protože jak bychom byli schopni rozlišit co je klišé a co ne. (Na druhou stranu, věřte mi, že tam jsou i twisty, které vás rozhodně překvapí a ROZHODNĚ je nebudete čekat.)

Každopádně.

Eragona jsem po celé jeho pouti provázel srdcem i duší. Možná až moc. Strašně moc jsem si ho zalíbil, chtěl jsem, aby se mu všechno povedlo, aby byl šťastný, aby byl nejsilnější a všechny tyhle věci, ale nakonec, když se stalo něco, co jsem si představoval, že by mohlo být jinak, tak mě to zklamalo. Ano, jistě, tohle není ani v nejmenším chyba knihy, jenom taková moje úchylka, že až moc přemýšlím. Tyto moje pocity k téhle knize se vyjadřují velmi těžko, ale musíte mi věřit, že jsem si Eragona fakt, FAKT hodně oblíbil, až mi to knihu občas kazilo. Kdo by chtěl vidět jak někomu, koho máte rádi, něco nejde nebo prohrává.

Každopádně.

S touto knihou, i s celou sérií jsem si zkrátka udělal takové pouto, jaké má Eragon s jeho drakem.

Napsat komentář